Wat is het Coronavirus?
Het veel besproken coronavirus is een nieuwe stam van het reeds bestaande coronavirus. Deze variant van het coronavirus werd voor het eerst vastgesteld in Wuhan (China). Dit virus veroorzaakt de ziekte, COVID-19 genoemd. CO staat voor ‘Corona’, ‘VI’ voor ‘virus’ en ‘D’ voor ‘disease’ – ziekte in het Engels. De eerste melding vond plaats in december 2019, vandaar COVID-19.
Het COVID-19 virus is een nieuw virus van dezelfde familie als SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) en sommige veelvoorkomende types verkoudheden.
Lees meer
Lees minder
Wat zijn de symptomen?
Koorts, in combinatie met hoesten en kortademigheid kan op besmetting wijzen. Indien je in de afgelopen 24u geen symptomen meer hebt gehad, vermoed men dat je genezen bent. Zekerheid is hier niet over. Er lopen studies om hoelang na genezing je nog virussen kunt verspreiden. Hier is nog geen duidelijk antwoord op. Na genezing wacht je best nog minstens een week vooraleer je weer vrijer gaat bewegen.
De symptomen zijn vergelijkbaar met die van de 'gewone'griep (influenza), of van een verkoudheid, die veel vaker voorkomen dan COVID-19. Vandaar de noodzaak tot bijkomend onderzoek om te bevestigen of iemand besmet is met het virus.
Wanneer heb je koorts?
Onze lichaamstemperatuur schommelt in de loop van de dag. Zo is de lichaamstemperatuur 's avonds lichtjes hoger dan 's morgens. Er is een verschil tussen de centrale temperatuur en deze aan het huidoppervlak. Daarom is het moeilijk om over een normale lichaamstemperatuur te spreken.
In het algemeen hangt de de lichaamstemperatuur af van de plaats waar deze werd gemeten.
ORAAL/OKSEL
Normaal 35.9-37.0°C
Hoog 37.1-37.5°C
Lichte koorts 37.6-38.0°C
Matige koorts 38.1-38.5°C
Hoge koorts +38.6°C
|
OOR/VOORHOOFD
Normaal 35.8-36.9°C
Hoog 37.0-37.5°C
Lichte koorts 37.6-38.0° C
Matige koorts 38.1-38.5°C
Hoge koorts +38.6°C
|
RECTAAL
Normaal 36.3-37.5°C
Hoog 37.6-38.0°C
Lichte koorts 38.1-38.5°C
Matige koorts 38.6-39.0°C
Hoge koorts +39.1°C
|
De lichaamstemperatuur kan beïnvloed worden door de omgevingstemperatuur, de leeftijd, stress, slaaptekort, hormonen en lichaamsactiviteiten.
Lees meer
Lees minder
Wat is de oorzaak?
Deze variant van het coronavirus is hoogstwaarschijnlijk ontstaan op een markt in China. Daar zijn grote markten waar veel verschillende exotische diersoorten levend bij elkaar worden gebracht om te verhandelen. Op die manier is het virus van dier op mens geraakt. Door mens-op-mens-besmetting heeft het virus zich vervolgens verder verspreid. Of de dieren nog een rol spelen in de overdracht in China is nog in onderzoek, de bron is immers niet gevonden.
Covid-19 wordt overgedragen door hoesten en niezen. Via kleine druppeltjes komt het virus in de lucht. Als andere mensen die druppeltjes inademen, of bijvoorbeeld via de handen in de mond, neus of ogen krijgen, kunnen zij besmet raken met het virus. Hoe zieker iemand is, hoe meer hij hoest en/of niest en hoe meer virus hij kan verspreiden. Er zijn aanwijzingen dat iemand zonder symptomen besmettelijk kan zijn. Maar het is onduidelijk in hoeverre zij bijdragen aan de totale verspreiding van het virus. Onderzoek moet dit verder uitwijzen.
Hoe lang duurt het voordat je ziek wordt?
De incubatietijd is de periode tussen het moment dat je besmet raakt en dat je ziek wordt. Bij het nieuwe coronavirus varieert de incubatietijd van 2 tot 12 dagen. Voor de zekerheid spreekt men over 14 dagen.
Kan het virus zich verspreiden door de lucht?
Door hoesten en niezen komt het virus uit neus, keel of longen naar buiten. Via kleine druppeltjes komt het virus zo in de lucht. Deze druppeltjes blijven niet in de lucht zweven maar dalen snel neer. Hoe zieker iemand is, hoe meer virus hij kan verspreiden. Er is nog geen bewijs dat het virus langere tijd in de lucht kan blijven en zich zo kan verspreiden.
Kan het virus zich verspreiden door voedsel?
Coronavirussen hebben een dier of mens nodig om 'in leven te blijven' en te groeien, een zogenaamde gastheer. Dat kan niet in voedsel.
Kun je anderen nog besmetten als je het virus hebt gehad?
Als je meer dan 24u geen gezondheidsklachten vertoond, ben je genezen. Je draagt het virus dan niet meer bij en je kunt geen anderen meer besmetten.
Lees meer
Lees minder
Wat kan ik er zelf aan doen?
Er bestaat geen geneesmiddel voor het Coronavirus, je zult het dus moeten uitzieken. Verder neem je maatregelen om deze hoogst besmettelijke variant zo weinig mogelijk te verspreiden:
- Isoleer jezelf zoveel mogelijk, zelfs in huis.
- Raak anderen niet aan, houd 2 meter afstand.
- Laat je door 1 persoon verzorgen.
- Verlucht de ruimte waarin je leeft meerdere keren per dag gedurende 30 min.
- Gebruik papieren zakdoeken en gebruik ze slechts 1 keer. Gooi ze daarna weg in een afgesloten vuilnisbak.
Indien je vermoed besmet te zijn met het Coronavirus, neem dan telefonisch contact op met je arts.
Lees meer
Lees minder
Zelftesten
Vanaf 4 april 2021 mag de apotheek zelftesten aanbieden om Covid te testen. De test is zo ontworpen dat je die gemakkelijk thuis kunt uitvoeren. Mensen die genieten van het voorkeurstarief (verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds) hebben recht op terugbetaling. Zij betalen slechts 1€ per test en hebben hiervoor zelfs geen voorschrift nodig. Ze hebben recht op 2 testen per week en de aflevering is beperkt tot maximum 4 zelftesten (dus voor periode van 14 dagen).
Wat is een zelftest
Een zelftest is een test waarmee je kan testen of je besmet bent met het coronavirus. Je kan die zelf gemakkelijk uitvoeren en ook het resultaat kan je zelf gemakkelijk aflezen.
Wanneer gebruik je al dan niet een zelftest?
Zelftesten hebben alleen nut als je zelf geen symptomen hebt, als gebaar van hoffelijkheid (bij knuffelcontacten - grrotouders bvb) en om jezelf en anderen te beschermen, zeker nuttig voor mensen die in school of zorginstelling werken, voor mensen die in essentiële winkels werken en al diegenen die geen telewerk kunnen doen.
Gebruik zelftesten niet als:
- je klachten vertoont die op corona kunnen wijzen
- je een hoogrisicocontact hebt gehad
- bij jou in de afgelopen 3 maanden COVID-19 is vastgesteld
Belang van juist bewaren van zelftest
De betrouwbaarheid van de zelftesten om te testen op COVID-19 wordt in grote mate bepaald door de bewaartemperatuur. De test moet bewaard worden op kamertemperatuur op een donkere plaats (schuif of kast). Zeker niet in de koelkast of diepvriezer bewaren. Zeker niet blootstellen aan zonlicht.
de test moet ook altijd bij kamertemperatuur (tussen 20°C en 25°C) uitgevoerd worden.
Hoe voer je een zelftest correct uit?
Je apotheker zal je goed uitleggen hoe je de test moet uitvoeren en interpreteren.
Er bestaan zelftesten van verschillende firma's. De werkwijze is ongeveer gelijk.
Je draait enkele keren (4x) met de neuswisser in je neus. Daarna steek je de wisser in een buisje met vloeistof. Enkele druppels van deze vloeistof worden dan op een testplaatje gedruppeld. Na 15 minuten kan het resultaat afgelezen worden.
Lees zeker ook de folder van de overheid over het juist gebruik van de zelftest. (Kijk bij je downloads)
Hieronder kun je instructiefilmpjes bekijken van de test van Roche en de test van Biosynex.
Test van Roche
Test van Biosynex
Hoe beoordeel je het resultaat?
Positief resultaat:
Ga onmiddellijk in isolatie en contacteer je arts om een PCR-test te laten afnemen in een centrum. Bij een positief resultaat blijf je in isolatie en start de contact tracing.
Negatief resultaat:
Een negatief resultaat betekent dat je op dat moment niet besmettelijk bent. Opgelet het resultaat kan (zeer klein percentage) 'vals negatief' zijn dwz desondanks de test negatief is , je toch besmet bent. De algemene maatregelen (handen wassen, afstand houden, mondmasker dragen,...) blijven noodzakelijk. Het is zeker geen vrij geleide om je bubbel te vergroten, op restaurant te gaan...
Lees meer
Lees minder
Wie loopt het meeste risico?
Zoals zo vaak bij infectieziekten bepaalt de mate waarin je immuunsysteem reageert op de besmetting hoe ziek je wordt. Belangrijk om daarbij in het achterhoofd te houden, is dat in meer dan 80 procent van de infecties de gevolgen beperkt blijven tot milde symptomen. Het risico neemt duidelijk toe met de leeftijd. Vooral personen boven de 65 jaar en zeker boven de 80 jaar lopen gevaar. Ook volgende aandoeningen verhogen het risico op een ernstig verloop:
- afwijkingen en functiestoornissen van de luchtwegen en longen;
- chronische hartaandoeningen;
- suikerziekte;
- ernstige nieraandoeningen die leiden tot dialyse of niertransplantatie;
- verminderde weerstand tegen infecties:
- door medicatie voor auto-immuunziekten zoals bvb reumapatiënten
- na orgaantransplantatie,
- bij hematologische aandoeningen,
- bij aangeboren of op latere leeftijd ontstane afweerstoornissen waarvoor behandeling nodig is,
- bij chemotherapie en/of bestraling bij kankerpatiënten;
- HIV-patiënten.
Bijzondere aandacht gaat uiteraard ook naar kwetsbare groepen zoals zwangere vrouwen en jonge kinderen. Volgens alle momenteel beschikbare gegevens verloopt de ziekte mild bij kinderen, zelfs bij heel jonge kinderen <1 jaar. Ook zwangere vrouwen lijken geen verhoogd risico te lopen in vergelijking met de algemene bevolking. In tegenstelling tot de gewone griep zijn er nog geen aanwijzingen dat zwangere vrouwen een ernstiger verloop kennen. Maar omdat een zwangerschap gepaard gaat met een relatieve onderdrukking van het immuunsysteem, krijgen zwangere vrouwen wel de raad om extra waakzaam te zijn voor een besmetting en zich na contact met een bevestigde patiënt te laten testen. Op basis van wat onderzoekers tot op heden weten, lijken kleine kinderen geen echte risicogroep te vormen. Tot nu toe zijn er relatief weinig gevallen van COVID-19 gemeld bij kleine kinderen.
Lees meer
Lees minder
Wat kan mijn apotheker voor mij doen?
Voor ontsmettingsgel, handschoenen en mondmaskers kun je bij je apotheek terecht.
In de apotheek zijn tevens zelftesten beschikbaar. Laat je goed informeren over het juist gebruik van de test. Weet dat het resultaat ook 'vals positief' kan zijn. Hou je ook bij een negatief resultaat aan de noodzakelijke maatregelen.
Ga als je positief getest bent of bij een vermoeden van een besmetting met het COVID-19 NIET naar de apotheek. Je zou andere klanten kunnen besmetten. Stuur ook geen gezinsleden maar neem telefonisch contact met je apotheker.
Je apotheker zal telefonisch bepalen welke stappen er genomen moeten worden.
Lees meer
Lees minder
Wanneer dien ik een arts te raadplegen?
Bij een vermoeden van een besmetting van COVID-19 neem je telefonisch contact op met je huisarts. Je arts zal telefonisch bepalen welke stappen er genomen moeten worden. Ga zeker niet naar de huisartsenpraktijk om te vermijden dat je andere patiënten of de arts zou besmetten.
Als je naar het ziekenhuis moet, bel dan eerst het onthaal en leg uit dat je een mogelijke Covid-19 patiënt bent. Het ziekenhuis kan zich dan voorbereiden om te vermijden dat je andere personen zou infecteren.
Lees meer
Lees minder
Coronavirus COVID-19: besmetting voorkomen
Tips om te voorkomen dat je een besmetting met het corona-virus oploopt:
- Was zeer regelmatig je handen met water en zeep en dit gedurende minstens 40 à 60 seconden. Hoe ga je te werk?
Bevochtig de handen met water en neem voldoende zeep.
Wrijf de handpalmen tegen mekaar.
Wrijf de rechterhandpalm over de linker handrug en omgekeerd.
Wrijf de rechter handpalm tegen de linker handpalm met de vingers van beide handen tussen elkaar.
Breng de achterkant van de vingers in de andere handpalm en wrijf de vingers tegen deze handpalm heen en weer.
Wrijf de duim van elke hand in met de palm van de andere hand.
Wrijf de vingertoppen van elke hand draaiend in, in de palm van de andere hand.
Spoel de handen goed af zodat alle zeepresten verwijderd worden.
Droog de handen af met een wegwerp(hand)doekje.
Sluit de kraan met een wegwerphanddoekje zodat je handen niet opnieuw besmet geraken.
Gooi de wegwerp(hand)doekjes weg in een afsluitbare vuilbak.
- Gebruik een handgel enkel als er geen water en zeep voorhanden zijn.
- Vermijd contact tussen je handen en je ogen, mond, neus of keel.
- Gebruik iedere keer een nieuwe papieren zakdoek om je neus te snuiten. Gooi de gebruikte zakdoekjes onmiddellijk in een afsluitbare vuilbak.
- Heb je geen papieren zakdoekjes bij de hand, hoest of nies dan in de binnenkant van je elleboog.
- Geef mekaar geen handen.
- Vermijd nauw contact met personen die hoesten of niezen. Houd minstens 1 meter, nog beter 2 meter afstand.
- Weet dat mondmaskers alleen nuttig zijn voor mensen die werken met besmette personen.
Coronavirus COVID-19: vermoeden van besmetting
Tips als je denkt een besmetting te hebben opgelopen:
- Hoest met koorts en moeilijke ademhaling zijn typische verschijnselen van een corona-besmetting. Vertoon je deze symptomen en ben je op reis geweest of denk je in contact geweest te zijn met een besmette persoon neem dan zo snel mogelijk telefonisch contact met je huisarts. Ga zeker niet naar de huisarts, de huisartsenwachtpost of het ziekenhuis. Om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen proberen de huisartsen mogelijke corona-gevallen strikt buiten hun praktijk te behandelen. Op die manier kunnen ze mensen die voor andere problemen of opvolging van chronische ziekten komen, op een veilige manier in de praktijk blijven ontvangen.
- Blijf thuis en ga niet naar je werk of school vooraleer je de huisarts gehoord hebt.
- Raak niemand aan.
- Houd minstens 1 meter, en nog beter 2 meter afstand van anderen.
Coronavirus COVID-19: je bent ziek
Ben je ziek? Bescherm je omgeving
- Blijf thuis en isoleer je zo veel mogelijk: zelfs van je familie, zelfs om te slapen. Weiger onnodig bezoek en beperk fysiek contact. Ga niet naar school, niet naar het werk en niet naar een openbare plaats.
- Gebruik altijd papieren zakdoekjes, gebruik ze eenmalig en gooi ze weg in een gesloten vuilnisbak.
- Bedek je mond met een papieren zakdoek of je elleboogholte als je hoest of niest.
- Was je handen zo vaak mogelijk met water en zeep. Was ze altijd als je hoest/niest/na het snuiten van je neus.
Volg je symptomen op
Als je symptomen verergeren (bijv. ademhalingsproblemen, hoge koorts, ...), bel dan je huisarts. Als je naar het ziekenhuis moet, bel dan eerst het onthaal en leg uit dat je een Covid-19 patiënt bent. Het ziekenhuis kan zich dan voorbereiden om te vermijden dat je andere personen zou infecteren.
Coronavirus COVID-19: zorgen voor een zieke persoon
Tips voor familie en vrienden van een zieke persoon:
- Beperk zo veel mogelijk fysiek contact met een zieke. Bij voorkeur zorgt er maar één persoon uit de omgeving voor de zieke.
- Zieken mogen niet verzorgd worden door kwetsbare personen (mensen met chronische hart-of longaandoeningen, patiënten met immunodepressie, bejaarden).
- Verlucht de leefruimten: open meerdere keren per dag het raam van de patiënt gedurende 30 minuten. Was regelmatig je handen. Raak je ogen, neus of mond niet aan indien je handen niet (recent) gewassen zijn.
- Deel je vaat, handdoek of lakens nooit met een zieke. Eet apart.
- Ontsmet oppervlakken (tafel, nachttafel, deurklink, toiletbril) één keer per dag met javelwater van 1% (Doe een eetlepel bleekmiddel in een liter water).
Overleg met de arts hoe lang je deze maatregelen best respecteert, maar pas ze minstens totdat de symptomen volledig verdwenen zijn.
Lees minder
Lees meer
Coronavirus: COVID-19
Coronavirus COVID-19
|
vanuit de overheid - wat kan ik doen - wat zijn de maatregelen - aanbevelingen voor scholen, bedrijven evenementen - persconferenties - nieuws - vragen - wat doet de overheid
telefoonnummer 0800 14 689
|
WHO
|
algemene informatie - actueel - fabeltjes - preventie - symptomen |
Ministerie van Volksgezondheid
|
actueel - vragen en antwoorden - verspreiding - video's |
De grote griep- en coronameting |
Griep en corona in kaart gebracht voor Nederland en België |
Lees minder
Lees meer